فصل سرما به دلیل افزایش استفاده از وسایل گرمایشی و مسدود کردن راه های گردش هوا در منازل و محل کار، بیشترین حوادث حوزه آتش نشانی را در خود جای داده است. از وقوع حریق های کوچک و بزرگ تا مسمومیت با گاز مونوکسید کربن.
به همین دلیل است که از اولویت های سازمان آتش نشانی و شرکت های وابسته تهیه و تدوین آموزش های مختلف اینترنتی، ویدیویی و حتی بنر های هشدار دهنده می باشد.
در این مقاله از سری مقالات آموزشی شرکت ناردیس ویرا به نکته های ایمنی آتش نشانی برای فصل سرما می پردازیم.
نکته های ایمنی آتش نشانی برای فصل سرما
پیش از نصب و راه اندازی وسایل گرمایشی مانند بخاری ها، حتما از کارکرد صحیح بخاری مطمئن شوید و در صورت نیاز معایب آن را رفع کنید. مثلا بخاری هایی که خود به خود خاموش می شوند بسیار خطرناک بوده و امکان نشت گاز و در نتیجه بروز حریق و انفجار یا مسمومیت با گاز را داشته باشد.
بخاری هایی که نیاز به دودکش دارند، حتما باید به صورت روزانه بازدید شوند. هرگونه مسدود بودن مسیر خروجی و سرد بودن دودکش به معنای برگشتن گاز مونوکسید کربن به داخل منزل است. و مساله ای نیست که بخواهید به راحتی از کنار آن بگذرید
فاصله ایمن بخاری تا دیوار و مواد قابل اشتعال مانند انواع کاغذ و پارچه باید رعایت شود.
از ایستادن و حرکت نزدیک به بخاری پرهیز کنید زیرا احتمال واژگونی آن وجود دارد.
بخاری وسیله یی برای خشک کردن مو و لباس نیست و می تواند باعث حادثه شود.
در هنگام خروج از منزل بخاری را خاموش کرده و جریان گاز را قطع کنید.
اتاق ها و منازلی که بخاری های بدون دودکش نصب کرده اند، همیشه نیاز به جریان هوای تازه دارند و اکیدا توصیه می شود مسیر جریان هوا را مسدود نکنید. زیرا خطر مسمومیت دارد.
به رنگ شعله بخاری توجه کنید. رنگ شعله بخاری زمانی که خوب می سوزد باید آبی باشد و در غیر این صورت دچار نیم سوختن است و به آن هوای کافی نمی رسد.
بخاری را در محل هایی که جریان هوا و باد به آن می خورد نصب نکنید.
گاز مونوکسید کربن، یک گاز سمی، با جذب بالا، ایجاد خفگی و آسیب مغزی است که بی رنگ و بو است. و زمانی که افراد منزل دچار آن شوند با کاهش هوشیاری امکان نجات و فرار از آنان گرفته می شود. از این رو حتما در صورت مشاهده سرد بودن دود کش یا بد سوختن بخاری ، به مسدود بودن مسیر دودکش مشکوک شوید و فوران مشکل را حل کنید. همچنین نصب دتکتور های مونوکسید کربن هزینه چندانی نداشته و نیاز به تخصص هم ندارد. در این مورد می توانید به مقاله ای در همین زمینه مراجعه کنید.
ایمنی در منازلی که شومینه دارند
هرچند روشن کردن شومینه دیگر چندان مرسوم نیست و بیشتر جنبه تزئینی دارد. اما همچنان در بسیاری از منازل شومینه به شکل سنتی یا بخاری هایی که طرح شومینه دارند استفاده می شود.
به طور کلی روشن کردن شومینه های سنتی که از چوب استفاده می کنند. نباید برای مدت طولانی باشد، زیرا امکان تولید ماده ای به نام کرئوزوت را دارد. این ماده از تقطیر سوخت های فسیلی ایجاد می شود. نوعی روغن بیرنگ یا دارای رنگ زرد بسیار کم رنگ است که به طور خود به خود در دمای حدود 73 و 9 دهم درجه سانتی گراد آتش می گیرد و در آب غیر قابل حل می باشد. بنابراین حریق که با منشا این ماده رخ می دهد را نمی توان توسط آب خاموش کرد. همچنین این ماده سرطان زا بوده ، باعث حساسیت پوستی، قرمزی و خارش می شود و به سرعت از طریق پوست جذب می شود.
از این رو شومینه و دودکش آن باید با دستکش و به طور دوره ای تمیز شود.
دودکش نصب شده برای شومینه باید حتما از نوع کلاهک دار باشد تا مانع از ورود پرندگان و حیوانات یا ریخته شدن آشغال و انسداد آن شود.
نکات ایمنی در مورد بخاری های برقی
حریق هایی که با منشا وسایل الکتریکی می باشند، هم به سرعت انتشار یافته و هم برای خاموش کردن آن از آب و مواد رسانا نمی توان استفاده کرد.
بخاری های برقی را با فاصله از مواد قابل اشتعال نصب کنید. و مداوما سلامت سیم و اتصالات آن ها را بازدید کنید.
همچنین روی این نوع بخاری هم نباید لباس، کاغذ یا هر ماده یی که قابل اشتعال است بگذارید زیرا باعث اتصالی هم می شود.
از پاشیده شدن آب به بخاری برقی و اتصالات آن خودداری کنید.
حرارت سیم و اتصالات را مداوما تحت نظر داشته تا در صورت افزایش دما و احتمال ذوب شدن اتصالات آن را خاموش کنید.
به دستورالعمل های سازنده توجه کنید. به طور مثال اگر گفته شده که پس از چند ساعت استفاده باید بخاری برقی را خاموش کنید، حتما به آن عمل کنید و در این باره سهل انگار نباشید.
نکات آموزشی سازمان آتش نشانی برای ایمنی در آشپزخانه
ایمنی در آشپزخانه به فصل خاصی محدود نمی شود. و بهرحال پخت و پز در تمامی روز ها و فصول سال انجام می شود. اما ضمیمه کردن این مورد در اینجا خالی از لطف نیست.
در آشپزخانه از وسایل گازسوز استاندارد استفاده کنید.
شلنگ گاز را به طور دوره ای بازدید کرده و تست کف انجام دهید. (با یک ابر یا اسکاچ دور شلنگ را کاملا کف بزنید و خوب بررسی کنید. اگر در جایی از آن حباب هایی ایجاد شد، نشان از نشتی گاز است.)
روغن های آشپزی را دور از حرارت نگهداری کنید.
در صورت شعله ور شدن روغن درون تابه می توانید با گذاشتن درب تابه فورا آن را خاموش کنید.
اجاق خوراکپزی نباید در مسیر جریان هوا نصب شود. پس اگر پشت پنجره آن را نصب کرده اید، از باز کردن پنجره در حین آشپزی خود داری کنید. زیرا جریان هوا می تواند گاز را خاموش کرده و باعث انتشار گاز شود.
در صورتی که به انتشار گاز مشکوک شده اید اولا هیچ دکمه یا پریز برق یا وسیله برقی استفاده نکنید. به آرامی درب ها و پنجره ها را باز کنید. و سپس با چرخاندن یک حوله مرطوب در هوا، گاز را خارج کنید. هرگونه جرقه می تواند باعث انفجار و آتش سوزی شود.
مانع از ورود کودکان به آشپزخانه شوید. و اجازه ندهید با وسایل گاز سوز و کبریت بازی کنند.
مواد قابل اشتعال از جمله وسایل پارچه ای مانند حوله و دستگیره را دور از اجاق گاز بگذارید.
یک کپسول خاموش کننده کوچک در خانه داشته باشید.
پیشگیری از حریق حاصل از شمع و پارافین
شمع نیز می تواند عامل آتش سوزی باشد. به دلیل آن که شمع ها معمولا در ابعاد کوچک و تزئینی هستند بسیاری از افراد دقت نمی کنند و شمع را نزدیک انواع کاغذ یا پارچه می گذارند که احتمال آتش سوزی افزایش می یابد.
هرگز به کودکان اجازه بازی با شمع را ندهید.
شمع را در محلی که قصد ترک کردن آن را دارید و بدون نظارت ، روشن رها نکنید.
شمع تازه آب شده می تواند باعث سوختگی شود. پس در جابجا کردن شمع حتما از یک شمعدان مناسب یا بشقاب کوچک کمک بگیرید.
نصب تجهیزات آتش نشانی در منازل
تمامی مواردی که در بالا بیان کردیم ، به پیشگیری از بروز حادثه می پرداخت. اما بهرحال حادثه در یک لحظه و با یک اشتباه رخ می دهد. به همین دلیل حتما تجهیزات آتش نشانی خاموش کننده و هشدار دهنده در منزل خود نصب کنید.
تجهیزات هشدار دهنده ای که نصب آن در منازل مسکونی توصیه می شود مانند سیستم های اعلام حریق است. همچنین سنسور ها و دتکتور مونوکسید کربن که یک قطعه ساده قابل نصب به طور مستقل می باشد.
تجهیزات خاموش کننده در منزل به معنی یک عدد کپسول آتش نشانی پودر خشک یا دی اکسید کربن است. که باید به طور دوره ای توسط افراد متخصص بازدید شود و در صورت استفاده یا کاهش فشار درون کپسول، آن را شارژ کنید. که برای کپسول هایی با مصارف خانگی چندان هزینه ای ندارد.
کپسول آتش نشانی را در جایی نصب کنید که اولا به دیوار وصل شده باشد و امکان سقوط آن روی افراد وجود نداشته باشد. ثانیا در دسترس کودکان نباشد. ثالثا کپسول آتش نشانی نباید در محل نم دار یا در معرض حرارت و نور مستقیم خورشید قرار بگیرد و در نهایت اینکه به آشپزخانه و محل نصب بخاری و آبگرمکن نزدیک باشد.
آموزش به اعضای خانواده در مورد ایمنی حریق
مسائل ایمنی در زمان استفاده از وسایل برقی و گاز سوز را جدی بگیرید و آموزش های لازم را به افراد خانواده خود بدهید. می توانید برای تمرین و تکرار این نکات، بازی های فکری تهیه کنید. و حتی اگر لازم می دانید نکات ایمنی که دیگران رعایت نمی کنند را با یک برچسب به دیوار بچسبانید.
همچنین شماره های تماس اضطراری آتش نشانی و اورژانس را به کودکان خود یاد داده و حتی در یک محل قابل دیدن نصب کنید.
صحبت کردن در مورد خطرات را بد یمن ندانید و راه های پیشگیری را با خانواده خود بررسی کنید.
*****************************
فروش 507 | عضو وندور لیست اتش نشانی |
کابل اعلام حریق تهران صدرا | خدمات آتش نشانی |