کپسول های آتش نشانی یا کپسول های خاموش کننده از پر کاربرد ترین و موثرترین تجهیزات آتش نشانی برای خاموش کردن حریق هستند که تقریبا در همه اماکن نصب شده و کاربرد زیادی دارند. از این رو هم در ابعاد کوچک دستی و وزن های سبک یک کیلویی و دو کیلویی تولید شده و هم در وزن های سنگین 50 کیلویی و 25 کیلویی که برای مصارف صنعتی بیشتر کاربرد دارند.

همچنین کپسول های آتش نشانی براساس مواد پرکننده شان تقسیم بندی می شوند. این مواد هر کدام بر کلاس های خاصی از آتش تاثیر گذار هستند.

 

کپسول‌های خاموش کننده پودری آتش نشانی

 

ماده خاموش کننده در این نوع کپسول ها، پودر خشک شیمیایی می باشد.

 

کاربرد کپسول‌های آتش نشانی پودری در خاموش کردن چه نوع حقیقی استفاده می‌شود ؟

 

این کپسول‌های آتش نشانی برای حریق‌های ناشی از مایعات قابل اشتعال بسیار کاربرد دارد.

 

کپسول‌های خاموش کننده پودری چند نوع هستند ؟

 

پودری که در تولید کپسول‌های آتش نشانی پودری استفاده می‌شود انواع مختلفی دارد

 

کپسول های آتش نشانی پودر خشک حاوی فسفات مونو آمونیوم

 

در کپسول های خاموش کننده ی پودری که عامل خاموش کنند فسفات مونو آمونیوم می باشد، در خاموش کردن آتش های کلاس A و B و C کاربرد دارد. این ماده زرد رنگ بوده و تحمل دما تا 177 درجه سانتی گراد را دارد.
هرچند این ماده سیار موثر می‌باشد اما خورندگی باعث می‌شود که در بسیاری از کپسول‌های آتش‌نشانی کاربرد نداشته باشد و بیشتر برای تولید کود کشاورزی از آن استفاده می شود.

 

کپسول های آتش نشانی حاوی بی کربنات سدیم

 

کپسول های آتش نشانی که حاوی بی کربنات سدیم می باشند، با علامت اختصاری BC نام گذاری شده اند. بی کربنات سدیم با اجازه نمی دهد که به آتش اکسیژن برسد و از طرفی عاملی برای سرد کردن آن است. هنگامی که پودر بی کربنات سدیم از طریق نازل کپسول روی آتش پاشیده می شود، در اثر حرارت، این پودر نوعی ابر دی اکسید کربن تولید می کند.

این نوع کپسول آتش نشانی برای آتش های کلاس B و C  استفاده می شود.

بی کربنات سدیم در دمای بین 80 تا 100 درجه سانتی گراد تجزیه می شود و به کربنات سدیم، آب و دی اکسید کربن تجزیه می شود. و هرچه دمای حریق از 100 درجه سانتی گراد بالاتر باشد، تجزیه آن نیز سریع تر است. دی اکسید کربن که از تجزیه بی کربنات سدیم تولید می شود اکسیژن را از آتش دور کرده و باعث خاموش شدن آن می شود
اما بی کربنات سدیم در دمای بالاتر از 850 درجه سانتی گراد اکسید می شود.

بی کربنات سدیم همچنین می‌تواند واکنش‌های شیمیایی را متوقف کند.

اما این نوع کپسول خاموش کننده، برای آتش‌های کلاس A مناسب نیست زیرا اولاً حرارت بالای این نوع آتش‌ها مقابل بی‌کربنات سدیم دوباره زبانه می‌کشد و ثانیاً ابر دی اکسید کربن نیز به اندازه قدرت ندارد که مانع از رسیدن اکسیژن به آتش شود.

 

کپسول های آتش نشانی حاوی بی کربنات پتاسیم

 

بی کربنات پتاسیم یک ماده موثر در اطفا حریق می باشد، که می تواند هم در خاموش کردن آتش‌سوزی‌های کلاس B و C استفاده می‌شود اما برای آتش‌سوزی‌های کلاس B بسیار موثرتر از بی‌کربنات سدیم عمل می کند. از این رو در خاموش کردن آتش های در صنعت نفت و گاز کاربرد گسترده‌ای دارد.

پتاسیم کربنات یا همان بی کربنات پتاسیم در ترکیب با آب ماده ای قلیایی و گرما تولید می کند که در محیط های اسیدی باعث افزایش PH می شود. همچنین در ترکیب مواد ضد زنگ از آن استفاده می کنند.
کربنات پتاسیم در دمای بالا تجزیه می شود. و در دمای 292 درجه سانتی گراد تجزیه می شود و به مواد تشکیل دهنده آن تبدیل می گردد. یعنی دی اکسید کربن و پتاسیم.

 

کپسول های آتش نشانی حاوی کلرید پتاسیم

 

عامل خاکستری رنگی که آتش سوزی‌های کلاس  B و C را خاموش می‌کند این ماده از بقیه انواع پودرها بسیار موثرتر است. پتاسیم نسبت به سدیم قدرت خاموش کنندگی بیشتری دارد.

کلرات پتاسیم یا کلرید پتاسیم قابل اشتعال نیست و روش خاموش کردن آن جدا کردن حریق از محیط است. این ماده در خاموش کردن مایعات قابل اشتعال و گاز ها کاربرد دارد.

 

خاموش کننده‌های پودری برای چه آتش‌هایی کاربرد ندارد ؟

 

خاموش کننده پودری تا حد زیادی خورندگی داشته و برای مکان‌هایی مانند اتاق رایانه و یا مکان هایی که لوازم الکتریکی نصب شده است اتاق جراحی آزمایشگاه‌ها و رستوران‌ها و کافه‌ها و آشپزخانه‌ها کاربرد ندارد.

 

 

 

فروش 507 عضو وندور لیست اتش نشانی
کابل اعلام حریق تهران صدرا خدمات آتش نشانی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 3 =

کپسول‌های خاموش کننده پودری آتش نشانی

پیمایش به بالا