اگزاست فن یعنی فن مورد استفاده برای خروج دود، یکی از الزامات سازمان آتش نشانی برای بعضی ساختمان ها و پارکینگ ها می باشد.
نحوه ساز و کار این نوع فن ها به این صورت است که چرخش فن، با ایجاد نیروی گریز از مرکز، باعث دور شدن هوای آلوده، چربی، دود و جایگزین شدن آن با هوای تازه می شود. در واقع اگزاست فن ها معمولا بیشتر از یک تهویه ساده هستند، و به انواع صنعتی و پیچیده که نحوه خروج دود و کنترل آلودگی محیط را می توان با کمک آن ها به خوبی کنترل کرد.
اگزاست فن چیست ؟
اگزاست فن آتش نشانی یکی از تجهیزات آتش نشانی است که وظیفه اصلی آن تخلیه دود محیط جلوکیری از تجمع دود و وارد کردن هوای تازه به محیط می باشد که برای تنفس خصوصا در زمان بروز حریق های بزرک که تمام محیط را دود گرفته، مشکلی پیش نیاید. هوای تازه توسط فن های آتش نشانی به محیط تحت فشار وارد می شود و با همین روش دود و گازهای سمی را خارج می کند.
اگزاست فنها داره اجزایی مانند بدنه پروانه و موتور هستند بعضی از اگزوز فنها دارای موتور چند سرعت هستند که بر اساس شرایط می توان آن را تنظیم نمود.
روش کار اگزاست فن چگونه است ؟
تخلیه دود و گرما:
اگزاست فن ها با خروج دود از کانال ها، که هدف اصلی اگزاست فن ها نیز هست، باعث کاهش دمای محیط و تمیز شدن هوا می شوند. بخارات سمی که ممکن است باعث مسمومیت یا حتی انفجار شوند را نیز دور می کنند.
کمک به انجام عملیات آتش نشانی
اگزاست فن ها با کاهش دود محیط و افزایش اکسیژن ، دید بهتری به ماموران آتش نشانی داده و همچنین امکان تنفس در محیط را آسان می کنند. که هم به انجام عملیات ماموران آتش نشانی کمک می کند و هم در نجات افراد گیر کرده در حریق و تامین هوای مورد نیاز جهت تنفس موثر است.
مهار آتش با کمک اگزاست فن
اگزاست فن های دمنده به دلیل کاهش دما می توانند از گسترش حریق جلوگیری کنند. هرچند که به طور مستقیم در خاموش کردن آتش تاثیری ندارند اما با سرد کردن محیط از شعله ور شدن آتش و سرایت آن به دیگر نقاط جلوگیری می کند.
تغییر جهت آتش با کمک اگزاست فن ها
بادی که اگزاست فن تولید می کند، به حدی قدرتمند است که هم می تواند باعث کاهش شعله آتش شود، هم جهت زبانه ها و دود آن را تغییر داده و عملیات امداد و نجات را تسهیل کند. همچنین با تغییر جهت زبانه ها به راحتی می توان مسیر حرکت آتش و گسترش آن را کنترل کرد.
اگزاست فن های متحرک برای کمک به عملیات آتش نشانی / اگزاست فن آتش نشانی متحرک
فن های فشار مثبت و اگزاست فن ها در انواع مختلفی وجود دارند. یک نوع این فن ها قابل حمل بوده و با تامین سوخت مورد نیاز توسط برق، باتری یا بنزین می توان درمناطق عملیاتی آتش نشانی از آن ها استفاده کرد. که خب استفاده از آن با توجه به نظر مامور آتش نشانی در مورد شدت حریق و شرایط ساختمان می باشد.
انواع اگزاست فن ها
اگزاست فن ها انواع مختلفی دارند که نامگذاری آن ها نیز متفاوت است، مانند سانتریفیوژ، آکسیال، رادیال، پشت بامی، سقفی و…
اگزاست فن های مکنده را فن های فشار منفی می گویند که با مکش هوای محیط به سمت خود، هوای محیط را تصفیه می کنند. این نوع اگزاست فن ها کاربرد گسترده تری دارند مانند سانتریفیوژ ها
نوع دیگر فن ها، فن های فشار مثبت هستند که فشار هوای داخلی را افزایش می دهند (دمنده هستند) و از این طریق به تهویه هوا کمک می کنند و هوای تمیز را وارد محیط بسته می کنند و با همین روش هوای ساکن و قدیمی از روزنه ها و دریچه های سیستم تهویه هوا خارج می شود. البته این نوع فن امروزه در دسته جداگانه ی فن های فشار مثبت قرار می گیرند و به طور کلی اگزاست فن ها به نوع مکنده اطلاق می شوند.
نصب اصولی و کانال کشی در عملکرد اگزاست فن بسیار موثر است. همچنین باید انتخاب نوع اگزاست فن یا فن فشار مثبت را به دقت انجام دهید.
با بازدید های دوره ای از سلامت قطعات آن مطمئن شوید.
میزان هوادهی و یا تخلیه دود اگزاست فن ها را می توان به طور دقیق براساس تعداد چرخش فن و دفعات تخلیه هوا یا ورود هوای فشار مثبت محاسبه کرد.
از این رو جهت خرید و نصب درست و اصولی اگزاست فن حتما به متخصیصن و مشاورین آتش نشانی مراجعه کنید.
مهندسین و متخصصین مشاور آتش نشانی، براساس نوع اگزاست فن و ابعاد محیط و نوع کانال کشی، محاسبات مربوطه را انجام میدهند. به طور مثال فن های سانتریفیوژ با کمک نیروی گریز از مرکز ایجاد شده توسط چرخش پروانه اصلی کار خود را انجام می دهد که توان و قدرت آن در دفترچه دستگاه تعیین شده است. از طرفی نوع کانال کشی، فاصله محل قرار گیری فن تا محیط داخلی ساختمان و حتی زاویه نصب فن بسیار اهمیت دارد.
اگزاست فن های صنعتی
اگزاست فن های صنعتی به دو نوع اکسیال و سانتریفیوژ تقسیم می شوند.
همچنین انواع تک فاز و سه فاز از این فن ها در بازار موجود است که انتخاب آن بر اساس مسائل فنی و نیاز شما با نظر کارشناس آتش نشانی تعیین می شود.
اگزاست فنهای پشت بامی
در حالت کلی به فنهایی گفته میشود که باید روی پشت بام ساختمانها نصب شود و هوا را از طریق کانالهای مخصوصی جابجا میکند.
فنهای پشت بامی از نوع صنعتی هستند که مکش بسیار قوی دارند و هوای گرم و آلوده داخلی را به بیرون هدایت میکنند و همچنین هوای تازه را به داخل ساختمان وارد میکنند
فن آکسیال پشت بامی یا فن محوری پشت بامی
این نوع فن بسیار مرسوم بوده و پرکاربرد است ظاهر پرههای این نوع فن صاف شبیه بال هواپیماست یعنی تا حدی نیز به صورت نوک تیز میباشد
فن سانتریفیوژ
که مکانیزم آن گریز از مرکز است پرههای خمیده ای دارد که جهت آن ها به سمت خارج بوده و در تونلها و فضاهای بسته که تخلیه هوای آن مشکل بوده و داره مقاومت است کاربرد دارد.
تفاوت اگزاست فن یا فن های تخلیه دود با فن فشار مثبت
همانطور که از نام این دو پیداست، تفاوت اصلی در عملکرد و نحوه تاثیر بر محیط است. اگزاست فن ها برای تخلیه دود ، بخارات و هوای آلوده ساخته شده اند که با ایجاد فشار منفی و مکش دود و بخارات ناسالم را از محیط خارج می کنند. و مخصوصا در صورت بروز حریق های بزرگ اهمیت زیادی دارند و در انجام عملیات آتش نشانی کمک می نمایند.
فن های فشار مثبت یا فن تهویه هوا برای دمیدن هوای تازه به محیط ساخته شده اند. این فن ها کاربرد گسترده تر و روش عملکرد مفید تری نسبت به اگزاست فن ها دارند.
دمپر اگزاست فن چیست ؟
بعضی از اگزاست فن ها از دمپر و عایق حرارتی برای جلوگیری از اتلاف دما استفاده میکنند دمپر هم در اگزاست پارکینگ و هم در فنهای هوای تازه پارکینگ کاربرد دارد که میزان گازهای خروجی از سیستم را کنترل میکند
دمپرهای اگزاست فن باید در مقابل حرارت و شعله آتش مقاوم باشند جریان دود را کنترل کند از گسترش دود به دیگر بخشهای ساختمان جلوگیری میکند.
دمپرهای اگزاست فن با کنترل جریان هوا و یا دود از هدر رفت دما در فصول گرم و سرد جلوگیری میکند.
مشاوره آتش نشانی ناردیس ویرا برای انتخاب اگزاست فن
همانطور که گفتیم انتخاب نوع و نحوه نصب اگزاست فن ها ، کانال های مربوطه و … به محاسبات جانبی زیادی نیاز دارد. از این رو بهتر است در پروژه های صنعتی و مهم خود از یک شرکت مشاور آتش نشانی معتبر کمک بگیرید.
شرکت ناردیس ویرا در زمینه نصب تجهیزات آتش نشانی و رعایت استاندارد های سازمان آتش نشانی به شما عزیزان خدمات ارائه می دهد.
تماس با شرکت ناردیس ویرا در پیام رسان ها از طریق این لینک
******************************************************
#####################################################################