معمول ترین حوادث شهری ناشی از وسایل گازسوز نا ایمن است. این وسایل به وفور در زندگی روزمره استفاده می شوند و خطراتی مانند آتش سوزی ، گاز گرفتگی و خفگی را سبب می شوند.
خطر گاز گرفتگی ناشی از وسایل گاز سوز نا ایمن
نشت گاز، سوخت و ساز نامناسب و جمع شدن گاز مونواکسید کربن حاصل از آن در محیط از عوامل حوادث خفگی و گاز گرفتگی در محیط است. که با افزایش سرما و پوشاندن درز ها و کانال های تهویه و عبور هوا یا استفاده از پنجره های دو جداره و معماری مدرن در کنار وسایل گاز سوز نا ایمن و غیراستاندارد خطر آن افزایش می یابد.
چرا به تهویه هوای مناسب و اگزاست فن در منازل مسکونی نیاز داریم ؟
در منازل مسکونی امروزی علاوه بر اینکه حیات ، تراس و پنجره های بزرگ به مرور حذف شده اند، و فضا ها کوچکتر شده است، استفاده از وسایل گازسوز نیز افزایش یافته .
وسایل گازسوز چندگانه در منزل مانند آبگرمکن دیواری، بخاری گاز سوز و اجاق گاز نیاز به اکسیژن برای سوختن دارند، دود تولید می کنند یا اگر به صورت نیمه بسوزند، گاز مونواکسید کربن که یک گاز بی رنگ و بو ، سمی و زودجذب است تولید می کنند. و همین بی رنگ و بو بودن این گاز است که باعث ایجاد خطر شده و بدون هیچ آگاهی قبلی می تواند جان ساکنین را به خطر بیندازد.
از این رو نصب دتکتور های تشخیص گاز مونو اکسید کربن هرچند هزینه کمی دارند بسیار توصیه می شود.
همچنین وسایل گرمایش مرکزی مانند موتور خانه ها و پکیج می تواند خطر گازگرفتگی، آتش سوزی و… را کاهش دهد.
نکات افزایش ایمنی وسایل گازسوز در منزل
وسایل گازسوز استاندارد به تنهایی کافی نبوده و بهتر است از وسایل گازسوز دارای سنسور اکسیژن استفاده کنید و همچنین وسایل گازسوزی که ترموکوپل دارد، هنگام قطع گاز شهری و یا خاموش شدن شعله مانع از پخش شدن گاز می شود.
نقص در تهویه و دودکش می تواند باعث سوخت و ساز ناقص و پخش شدن گاز مونوکسید کربن می شود. هرگونه شکستگی و یا مسدود شدن مسیر خروج دود هم باعث تجمع مونواکسید کربن می شود. همچنین دودکش های آکاردئونی خطرناک تر می باشند.
سازمان آتش نشانی سال هاست که در تلاش است از حوادث گاز گرفتگی و آتش سوزی ناشی از وسایل گازسوز خانگی و اداری پیشگیری کند و خسارات جانی و مالی را به حداقل برساند. متاسفانه آموزش در این زمینه بسیار کلی بوده و بسیاری از مردم به این آموزش ها دسترسی ندارند.
از این رو در محیط منزل و محل کار خود، کار با وسایل گازسوز را به خوبی یاد بگیرید، دفترچه راهنمای آن ها را مطالعه کنید و به دیگر افرادی که از این وسایل استفاده می کنند آموزش های لازم را بدهید. تا از بروز هر گونه حادثه پیشگیری کنید.
همچنین بازدید های دوره ای مانند بررسی نشتی شلنگ گاز، بررسی داغ بودن لوله بخاری ، خاموش بودن و قطع صحیح گاز اجاق خوراک پزی و… را همیشه انجام دهید و هیچ تعللی نداشته باشید.
************************************************